Pirms aptuveni 11 gadiem darbību aizsāka Zenodo – daudznozaru atvērtās piekļuves repozitorijs. Zenodo nosaukums izvēlēts par godu pirmajam Aleksandrijas bibliotēkas bibliotekāram Zēnodotam, kurš zināms arī kā senākais reģistrētais metadatu veidotājs. 2013. gadā Zenodo attīstījās kā Eiropas Komisijas pētījumu repozitorijs un laika gaitā tā novatoriskie risinājumi ir ieguvuši popularitāti, īpaši, atvērtās zinātnes kopienā.

Zenodo repozitorijā pieejami pētījumi, prezentācijas, ziņojumi un citi materiāli dažādās zinātņu nozarēs. OpenAIRE sadarbībā ar Eiropas Kodolpētījumu organizāciju (European Organization for Nuclear Research - CERN) repozitorijā nodrošina piekļuvi arī lielo datu pārvaldības rīkiem un atvērtajiem datiem.

Atzīmējot Zenodo 11. gadadienu, uz interviju aicināti CERN pārstāvji Lars Holms Nilsens (Lars Holm Nielsen) un Hosē Benito Gonsaless (Jose Benito Gonzalez), lai atskatītos uz Zenodo vēsturisko attīstību un uzzinātu vairāk par nākotnes vīziju.

Sarunā par vienu no nozīmīgākajiem Zenodo sasniegumiem pārstāvji nosauc 2023. gada oktobrī veikto pāreju, kuras rezultātā ieviestas jaunas funkcijas un uzlabojumi. Šajā periodā par prioritāti izvirzīta arī iespēja kopīgot pētniecības materiālus un citus resursus, padarot procesu lietotājiem ērtāku, palīdzot veicināt sadarbību. Tieši sadarbība un saņemtais atbalsts no OpenAIRE un Nacionālajiem atvērtās piekļuves dienestiem ir repozitorija attīstības pamatā.

Intervijā uzdots jautājums arī par atšķirībām starp ES Atvērtās pētniecības repozitoriju jeb Zenodo un citām publicēšanās platformām, piemēram, Open Research Europe (ORE). ORE pamatā publicē recenzētus rakstus, kuriem piemēroti stingrāki akadēmiskie standarti, kamēr Zenodo nodrošina iespēju publicēt arī datus, ziņojumus, programmatūru un citus materiālus, tai skaitā, projektu rezultātus. Zenodo plašā aptvēruma pārvaldīšanai un kvalitātei ir attīstīti speciāli risinājumi, piemēram, Zenodo kopienas funkcija, kur apstiprinot ES projekta kopienas izveidi, tiek piešķirtas satura pārvaldības tiesības, saskaņoti standarti un FAIR datu principu integrēšana.

Sarunas dalībnieki noslēgumā atklāja atziņas par Zenodo plašo ietekmi uz attīstību. Galvenais Zenodo mērķis arī turpmāk ir nodrošināt e-infrastruktūru, lai sekmētu sasniegumus un palīdzētu risināt aktuālas problēmas atvērtās zinātnes jomā, attīstot jaunas funkcijas un efektīvas pārvaldības metodes.

Iepazīties plašāk

Share