Atvērtās piekļuves Bioloģiskās daudzveidības literatūras repozitorijā kopš marta vidus ir pieejami 200 000 publicētu zinātniskās literatūras vienību. Šis sasniegums ir organizāciju Plazi, Pensoft, Zenodo, Cern sadarbības rezultāts.

Šī projekta iniciatori ir Plazi – bezpeļņas organizācija, kas nodrošina un atbalsta  noteiktu un atvērtu piekļuvi literatūrai taksonomijas jautājumos, un Pensoft – zinātniskās literatūras izdevniecība un izdevējtehnoloģiju  pakalpojumu sniedzējs.

Ik dienas apjomīgs biodaudzveidības datu kopums tiek augšupielādēts atvērtās piekļuves Bioloģiskās daudzveidības literatūras repozitorijā (Biodiversity Literature Repository (BLR)), kas ir Plazi un Pensoft kopprojekts, ko nodrošina Zenodo/CERN (OpenAIRE).

2018. gads iezīmē jaunu posmu BLR, jo tā apjoms pārsniedz 200 000 deponēto vienību ar vidēji sešām saitēm uz saistītiem objektiem, ieskaitot saiti uz pirmavota publikāciju, kas pievienota katrai vienībai. Kopumā 63 % no Zenodo vienībām ir Bioloģiskās daudzveidības literatūras repozitorija sastāvā.

Lai pārliecinātos, ka iegūtie dati palikuši atvērtā piekļuvē, Plazi, Pensoft un Zenodo stingri atbalsta pētniecības datu izplatīšanu ar neierobežotas piekļuves  iespējām, izmantojot  licences – CC0 vai  PDDL.

Par Zenodo:

Zenodo ir atvērts un bezmaksas digitālais arhīvs, kas ļauj pētniekiem no visas pasaules publicēt savus dokumentus, datus un programmatūru, kurus pēc tam var izmantot, citēt, analizēt un reproducēt ikviens. Pētniekiem, kuriem nav sava institucionālā repozitorija, Zenodo dod iespēju ielādēt tajā savus pētniecības rezultātus un kļūt pamanāmiem un atpazīstamiem starptautiskajā zinātnes telpā. Plašāk: http://about.zenodo.org/

Par Plazi:

Plazi ir bezpeļņas organizācija, kas atbalsta noteiktas atvērtās piekļuves digitālās taksonomiskās literatūras attīstību. Plašāk: http://plazi.org/about/about-plazi/

Par Pensoft:

Pensoft ir neatkarīga akadēmiska izdevniecība, pasaulē zināma saistībā ar tās inovatīvajiem seminatisko publikāciju risinājumiem, kā arī aktuāliem publicēšanas rīkiem un procesiem. Plašāk:

https://pensoft.net/about

   

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

Share