Saulainā 30. maija dienā Latvijas akadēmisko, speciālo un publisko bibliotēku direktori pulcējās vienā no Kurzemes pilsētām Saldū uz kārtējo bibliotēku direktoru pavasara sanāksmi. Sanāksme tika organizēta vairākās sesijās, lai katrā no tām runātu par konkrētu bibliotēku aktualitātēm. Akadēmisko un speciālo bibliotēku direktoru sesijā uzstājās Latvijas Universitātes Bibliotēkas galvenā bibliotekāre Gita Rozenberga ar prezentāciju ,,Atvērtās piekļuves (Open Access) kustības ideju realizēšana Latvijas Universitātē.’’

Latvijas Universitāte (LU) ir atvērtās piekļuves kustības ideju aizsācēja Latvijā, tāpēc Gita Rozenberga informēja bibliotēku direktorus par Nacionālo atvērtās piekļuves dienestu un tā darbību, kurš izveidots projektā OpenAIRE. Prezentācijas laikā lektore vērsa kolēģu uzmanību, ka Nacionālo atvērtās piekļuves dienestu mājas lapā ikviens bibliotēkas darbinieks padziļināti var iepazīties ar ievietoto informāciju gan par atvērto piekļuvi, gan ar aktualāko informāciju par šo tēmu. Savukārt augstskolu bibliotēku darbiniekiem tika rekomendēts iepazīties ar sadaļām, kas tematiski veltītas atvērtai zinātnei un atvērtai izglītībai, minot, ka sadaļā pie ,,Atvērtās zinātnes’’ ir ievietots arī izveidotais e-kurss.

Tiem bibliotēku darbiniekiem kuri padziļināti vēlas iepazīt jaunākās tendences un izprast atvērtās piekļuves kustības idejas, tika ieteikts izpētīt arī sadaļu ,,Noderīgas saites’’, īpaši pievēršot uzmanību sadaļai ,,Confederation of Open Access Repositories (COAR)’’ – kurā apkopota informācija par repozitorijiem visā pasaulē. Prezentācijas noslēgumā G.Rozenberga norādīja, kaut arī LU ir atvērtās piekļuves kustības ideju aizsācēja Latvijā, vēl ir daudz darāmā, lai veicinātu kustības ideju gan LU ietvaros, gan arī to popularizētu Latvijas akadēmisko aprindu vidū.

 

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

Share