Eiropas Komisijas divas vadošās iniciatīvas – projekti OpenAire-Advance un EOSC-hub 2018.gada aprīlī parakstīja vienošanos par sadarbību.

OpenAire-Advance un EOSC-hub vienošanās nostiprina šo projektu ambīcijas kļūt par digitālās un atvērtās zinātnes līderiem Eiropā, nodrošinot, ka zinātnieki varēs izmantot visus ieguvumus no uz atvērtiem datiem balstītas zinātnes. Zinātnes attīstībā nepieciešams ieguldīt kopīgas pūles un jaunus instrumentus, kas palīdz dažāda veida informāciju maksimāli pilnīgi izmantot pētniecības procesā, vienlaikus attīstot atvērto zinātni. Abu projektu sadarbība nodrošinās resursu un pakalpojumu klāstu, kas kļūs par Eiropas atvērtās zinātnes mākonī (European Open Science Cloud). daļu.

OpenAIRE-Advance un EOSC-hub projekti ir izveidojuši kvalitatīvus un labi nodrošinātus  pakalpojumus, kas atvieglo pētnieku darba dzīvi. Pakalpojumi iekļauj atbalstu datu veidošanā, lai tie būtu ilgstoši pieejami un atrodami, kā arī atvieglo pētījumu rezultātu izplatīšanu, piekļūstot domēna specifiskām datu krātuvēm un izmantojot programmēšanu intensīvu aprēķinu jomā. OpenAIRE-Advance un EOSC-hub sadarabības plāns ir izveidots, balstoties uz trīs galvenajiem aktivitāšu pīlāriem:

  • pakalpojumu apvienošana
  • komunikācija, iesaistīšanās, atbalsts, apmācības
  • pārvaldīšana un stratēģija
     

Plašāk par OpenAIRE-Advance un EOSC-hub sadarbību, kā arī trīs aktivitāšu pīlāriem var lasīt šeit.

 

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

Share